Onderhoud

Onderhoud

Om de juiste kwaliteit van de Vector bal te behouden is het belangrijk hem op de volgende manier te onderhouden:

Ventiel gebruik

Het is belangrijk om voordat de bal voor een eerste keer wordt opgepompt, een druppel ventielolie in het ventiel te laten vloeien. Herhaal dit regelmatig bij droog weer, als ook bij het begin van een nieuw seizoen om te voorkomen dat de binnenbal losspringt door de droogte van het ventiel. Schud de bal met het ventiel naar boven VOOR de eerste keer oppompen. Zo komt de binnenbal los te hangen.

Juiste druk bal

Rond het ventiel staat aangegeven op welke druk de bal hoort te staan. De eerste keer kan de bal op enige overdruk gezet worden om ervoor te zorgen dat de bal zo snel mogelijk in zijn ‘plooi’ komt. Deze overdruk mag ongeveer 10% zijn. Laat deze overdruk uit de bal voordat ermee gespeeld gaat worden.

Naald bij oppompen

Steek de naald bij het opblazen loodrecht in het ventiel, met een draaiende beweging om te voorkomen dat de voering en binnenbal worden beschadigd.

Wassen van de bal

Was de bal regelmatig na gebruik om zandresten en ander vuil uit de naden te verwijderen. Gebruik ventielolie om verharding van de naden te voorkomen.

Drogen van de bal

Laat regelmatig een beetje druk van de bal, vooral als de bal nat is. Dit geeft de lagen van de voering (buitenkant van binnenbal en binnenkant van buitenkant) gelegenheid om te drogen. Zet de bal daarna weer op de juiste druk.

Laat ballen drogen op kamertemperatuur ( tussen de 15 en 20 graden ) en voorkom bevriezing.

Wat niet doen!

Behandel de bal niet met leervet, wax, olie of waterafstotende spray.